LED’s zijn een eenvoudige uitvinding met een enorm potentieel om de verlichtingsindustrie ten goede te veranderen. Weet u er niet veel van? Hier zijn drie grote dingen die je moet weten om je voeten onder je te krijgen:

Waar staat LED voor?
LED staat voor light-emitting diode.

Een diode is een elektrisch apparaat of onderdeel met twee elektroden (een anode en een kathode) waar elektriciteit doorheen stroomt – kenmerkend voor slechts één richting (in door de anode en uit door de kathode). Dioden zijn over het algemeen gemaakt van halfgeleidende materialen zoals silicium of selenium – stoffen die elektriciteit geleiden in sommige omstandigheden en niet in andere (bijvoorbeeld bij bepaalde spanningen, stroomniveaus of lichtintensiteiten).

Wat is LED-verlichting?
Een lichtgevende diode is een halfgeleiderapparaat dat zichtbaar licht uitzendt wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. Het is in wezen het tegenovergestelde van een fotovoltaïsche cel (een apparaat dat zichtbaar licht omzet in elektrische stroom). LED TL verlichting kopen?

Wist u dat? Er bestaat een soortgelijk apparaat als een LED die een IRED (Infrared Emitting Diode) wordt genoemd. In plaats van zichtbaar licht, zenden IRED-apparaten IR-energie uit wanneer er elektrische stroom doorheen loopt.

Wistia-videominiatuur

Hoe werken LED-lampen?
Het is eigenlijk heel eenvoudig en heel goedkoop om te produceren, daarom was er zoveel opwinding toen de LED-verlichting voor het eerst werd uitgevonden!

De technische details: LED-lampen zijn samengesteld uit twee soorten halfgeleidend materiaal (een p-type en een n-type). Zowel het p-type als het n-type materiaal, ook wel extrerende materialen genoemd, zijn gedoteerd (gedompeld in een stof die “dopingmiddel” wordt genoemd) om hun elektrische eigenschappen enigszins te veranderen door hun pure, ongewijzigde, of “intrinsieke” vorm (i-type).

De p-type en n-type materialen worden gecreëerd door het oorspronkelijke materiaal te introduceren in atomen van een ander element. Deze nieuwe atomen vervangen enkele van de eerder bestaande atomen en veranderen zo de fysische en chemische structuur. De p-type materialen worden gemaakt met elementen (zoals boor) die minder valentie-elektronen hebben dan het intrinsieke materiaal (vaak silicium). De n-materialen worden gemaakt met elementen (zoals fosfor) die meer valentie-elektronen hebben dan het intrinsieke materiaal (vaak silicium). Het netto-effect is het creëren van een p-n-verbinding met interessante en nuttige eigenschappen voor elektronische toepassingen. Wat die eigenschappen precies zijn, hangt vooral af van de externe spanning die op de schakeling wordt gezet (indien aanwezig) en de stroomrichting (d.w.z. welke kant, het p-type of het n-type, is verbonden met de positieve klem en welke met de negatieve klem).

Toepassing van de technische gegevens op LED-verlichting:
Wanneer een lichtdiode (LED) een spanningsbron heeft die verbonden is met de positieve kant op de anode en de negatieve kant op de kathode, zal er stroom vloeien (en zal er licht worden uitgestraald, een toestand die bekend staat als forward bias). Als de positieve en negatieve uiteinden van de spanningsbron omgekeerd zijn aangesloten (positief op de kathode en negatief op de anode), zal er geen stroom vloeien (een toestand die bekend staat als omgekeerde bias). De voorwaartse bias laat de stroom door de LED stromen en zendt daarbij licht uit. Reverse bias voorkomt dat er stroom door de LED stroomt (tenminste tot een bepaald punt waar het niet in staat is om de stroom op afstand te houden – bekend als de piek omgekeerde spanning – een punt dat, als het bereikt wordt, het apparaat onomkeerbaar zal beschadigen).

Dit alles klinkt misschien ongelooflijk technisch, maar het belangrijkste voordeel voor de consument is dat de LED’s het verlichtingslandschap ten goede hebben veranderd en dat de praktische toepassingen van deze technologie bijna onbegrensd zijn. Om te weten te komen waarom LED’s misschien wel goed bij uw bedrijf passen, kunt u hier lezen.