LED Nieuws

Led lampen online kopen

LED lampen kunnen wel tot 90% zuiniger zijn dan halogeenlampen. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom er overgestapt wordt naar LED verlichting. Een halogeenlamp van 50W kan vervangen worden door een LED lamp van 5W. Zo een verschil zie je direct op uw energiefactuur. Per LED lamp kan er een tiental euro per jaar bespaart worden. De terugverdientijd is gemiddeld 2 jaar.

Alle Vlaamse autosnelwegen switchen naar moderne LED-lichten

Het oranje-gele licht op de autowegen in Vlaanderen wordt vanaf dit jaar vervangen door blauw-wit licht. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) laat alle verlichtingspalen op de autosnelwegen ombouwen naar moderne LED-verlichting. Dat is beter voor de zichtbaarheid en dus de verkeersveiligheid. Bovendien wordt er bespaard op energiekosten én de CO2-uitstoot. “Een jaarlijkse besparing van 4 miljoen euro én 40 ton CO2”, zegt Weyts. “Na 6 jaar hebben we onze investering helemaal terugverdiend”.

Het vertrouwde oranje-gele licht langs de Vlaamse autosnelwegen wordt geproduceerd door NaLP-lampen (natrium lage druk). Deze technologie is verouderd en de onderhoudskosten lopen hoog op. En dus zullen de NaLP-lampen plaats maken voor moderne LED-technologie. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft de vervangingsopdracht nu gegund aan de aannemers Verkeer, Signalisatie en Electronica (VS&E NV) en Elec DVC NV. De ombouw start nog dit jaar. Factuurprogramma

Wegcode wordt aangepast: dit verandert allemaal

Het LED-licht kan beter gericht worden, zodat er minder verlichtingstoestellen nodig zijn. LED boekt ook een energiewinst van ongeveer 25 procent. LED-verlichting heeft voorts ook een langere levensduur, zodat de lampen minder vaak vervangen moeten worden.

“We hebben al de gewoonte om kapotte lampen te vervangen door LED-lampen”, legt Weyts nog uit, “maar nu schakelen we een versnelling hoger”. “We gaan stap voor stap alle lampen langs de autosnelwegen vervangen. In een volgende fase komen dan ook de gewestwegen aan de beurt.”

De volledige ombouw van alle verlichting op de autosnelwegen zal tussen 16 en 20 miljoen euro kosten en 4 jaar in beslag nemen. De eerste 4 miljoen euro voor 2018 zijn nu al vrijgemaakt. De terugverdieneffecten worden ingeschat op 4 miljoen euro per jaar. investeren in camerabewaking